25 maj 2007

Smyckesrengöring.

Är det någon som kan ge mig lite tips på hur man bäst rengör smycken i silver och guld?
Jag har hört talas om både folie, salt och varmvatten samt att koka dem tillsammans med yes men det känns inte speciellt genomtänkt att prova någon extrem metod utan att först höra om den funkar.. :)

Något magiskt tack..

10 kommentarer:

Feline Flodin sa...

För silver är det mest skonsamma varmt vatten (behöver ej vara hett, du kan låta det svalna lite), och så lägger du i en bit aluminiumfolie och lite bikarbonat eller annat salt. Samt silvret förstås. Det som då sker, lite förenklat, är att det silver som oxiderats, med saltet till hjälp snor elektroner från aluminiumet, eftersom det är en mindre ädel metall än silver. Då återgår oxiden på silvret till vanliga silveratomer.

Hade du däremot gnuggat på silvret med rengöringsmedel eller ketchup och gud vet vad folk rekommenderar hade du helt tagit bort oxiden, dvs gjort dig av med en del av det ursprungliga silvret = decimerat din silverpryl.

Äru med? :D

sockerdricka sa...

re féline
Vad du kan!
Ska prova det där, det låter ju riktigt bra.
Har inte putsat silvret med något annat vad jag vet..

smultronpaj sa...

Häll diskmedel och vatten i kastrull. Yes diskmedel ska det vara. Sen ska det koka så det bubblar en bra stund. Man måste passa för det kokar lätt över. Då kokar smutsen bort. Fast det blir ju inte polerat för det, det måste en guldsmed göra.

sockerdricka sa...

re smultronpaj
Låter ju rätt magiskt. Hur kan smutsen koka bort?

Feline Flodin sa...

Jag gissar att Yes innehåller något som löser oxiden. Men då är det samma sak där, en del av silvret går förlorat istället för att återgå till ursprunglig form.

Jag håller faktiskt på att fixa mina silverringar as I write! Men det jag glömde skriva är att man måste ha lite tålamod. ;) Kemiska reaktioner kan ta lång tid beroende på förutsättningarna. Så det kan utan vidare ligga i en halvtimme-timme. Kolla lite då och då. :) Jag hällde i varmt kranvatten i en kastrull som jag har på typ 1:an eller 2:an. :)

Undrar om detta är min enda behållning av att som vuxen ha läst två kurser gymnasiekemi..? ;P

sockerdricka sa...

re féline
Hm, så då lägger du ner folie i kastrullen? Och salt?

Feline Flodin sa...

Japp, jag är lite sådär löjligt rigorös och lägger foliet i botten, häller på hett kranvatten, saltar ordentligt (jag tar alltså bikarbonat, men det borde funka med lite vanlig hederlig NaCl också ;)), och lägger i ringarna/whatever. Sedan ställer jag det på plattan och ser till bara att det är så varmt att det sker en kemisk reaktion, dvs bubblar. 1:an eller 2:an brukar räcka.

Notera att detta endast reducerar oxid! Smuts går inte bort. Så är smyckena fortfarande svarta är det smuts och inte oxid. ;) Då får man polera. Men då räcker det nog med trasa. Helst borde man ju faktiskt göra detta INNAN man reducerar oxiden... *funderar i skrift*

Har jag bara gjort dig ännu mer förvirrad nu? :D

sockerdricka sa...

re féline
Jag noterar noga dina anvisningar. Vill ju att det ska bli rätt!

Smuts kanske går bra att ta bort med en tandborste, tror du det behövs något rengöringsmedel då?

Den här metoden med folie, det funkar bara på silver det eller?

Feline Flodin sa...

Jag tror du snällast tar bort smutsen med en mjuk, torr trasa. :) Gnugga lätt. Om du får bort oxiden också gnuggar du får hårt. Antar jag. :)

Jag vet faktiskt inte, oxiderar guld då verkligen? Ja, det kanske det gör, jag äger inget i guld. :) Men i skolan får man alltid lära sig denna metod i samband med silver, de har ej nämnt guld. Men du kan pröva att googla. Eller så kan jag hjälpa dig med det när jag har hämtat da laundry inna da wash cottage. ;D

sockerdricka sa...

re féline
Grejen är ju att det är så svårt att gnugga på armband och örhängen med små pluttedelar hit och dit.

Jag vet inte om guld oxiderar.. Det lättaste kanske är att lämna in guld till en guldsmed. De lär väl putsa upp åt en? Men sånt kanske är dyrt..